Minnetale

Minnetale på Melas minnekonsert, Rådhusplassen
Dato: 27.07.11
Tema: Utøya, åpenhet, demokrati, samhold

Kjære Oslo, kjære Norge.

Jeg er Prableen. Jeg var på Utøya. Jeg overlevde.

Jeg er evig takknemlig for alle som overlevde. Jeg er veldig takknemlig for at det så mange her i dag. Det betyr mye for meg, og også alle de som var på Utøya eller i Regjeringskvartalet, men som ikke er her i dag.

De siste dagene har vi nordmenn gått fra å være medborgere til å bli medmennesker.
Fra å være fremmede og bekjente til å bli en stor familie.

Vi er en familie som klemmer hverandre, en familie som gråter med hverandre, en familie som står sammen når det stormer som verst. Denne ufattelige tragedien har påvirket oss alle, uansett bakgrunn eller tro. Jeg er stolt over at vi har reagert med å holde hverandre i hendene. Det har ikke vært noe ”oss” eller ”dem”. Det har vært Norge, det har vært vi.
Det skal det også være fremover. Etter den mørke natten kommer det ny dag. La oss bruke morgendagen på å styrke vårt varme samfunn. La oss gjøre det mer inkluderende, gjøre det klart at vårt flerkulturelle samfunn har kommet for å bli.

Sist fredag prøvde noen å stoppe ungdom fra å delta i samfunnet. Han skal aldri lykkes. La oss vise at ingen kan true oss til stillhet. Ingen skal dempe unges brennende ønske om et bedre samfunn. Tvert imot, vi skal ta mer plass. Vi skal uttrykke oss gjennom musikk, dans, sang og latter. Jeg oppfordrer flere unge til å engasjere seg, til å delta, til å bruke stemmeretten, til å vise at vi – vi lar oss ikke skremme.

I Norge har vi en statsminister som går til og fra jobb. Han smiler, hilser og klemmer alle de som vil på veien. Det er Norges åpenhet i praksis.
Våre demokratiske institusjoner er tilgjengelige for alle. De er ikke gjemt bort bak høye gjerder eller tungt bevæpnede vakter. Det er Norges åpenhet i praksis.
Våre politiske debatter er av og med alle. De foregår i samfunnets åpenhet. Det er Norges åpenhet i praksis.
Dette ble angrepet på fredag. Hvis noen prøver å ta dette fra oss, så slår vi tilbake med mer åpenhet, mer nærhet og mer kjærlighet.

Jeg takker for all støtten og omtanken jeg har fått. Det er viktig at vi alle tar vare på hverandre og våre nærmeste. Tiden er inne for å legge forskjellene til side. Vi trenger alle en varm skulder. Vi skal klare oss gjennom dette. Vi går gjennom dette som en stor familie.

Hele Oslo er full av blomster. De er ulike. Det er forskjellige farger, men de er samlet. Akkurat sånn som oss.

På kartet

Kommentarer


Sterk tale, Prableen. Takk for deg og den du er. Gode tanker og ønsker på veien videre :)

Gikk med rød kjøle i dag for å gi min sympati med AUF og AP (inkludert ofre og pårørende) siden det var minnemarkering og oppfordrer alle til å gjøre det samme! En varm klem til alle!!!

En utrolig flott tale. Takk for den.

Urolig flott tale Prableen. Tenker på deg og dine. Ta godt vare på deg selv:)

Kjære deg, jeg ble vekket av min mann lørdag morgen og han fortalte meg at det var skjedd noe forferdelig, det hadde vært et terroranslag i Norge. Fredagen, altså dagen før, og i en uke var jeg limet fast til fjernsynsskjermen og pc. Din gjengivelse vekket meg for alvor med tanke på familie og venners venner fordi det hele virket uvirkelig frem til jeg leste den. Det har vært hardt å være norsk i utlandet disse dagene, og jeg som bor i DK har delt linker med venner i USA sånn at vi kunne følge med. Dansk fjernsyn har vært fantastiske til å følge opp og de gjør det fremdeles enn om de også har begynt å vise andre nyheter etter hvert.
Å lese din gjengivelse og så høre deg tale på video på nettet nå senere virker sterkt på meg, du må enten fremdeles være i shock eller et utrolig sterkt menneske. Jeg tror på det siste fordi din stemme virket forsiktig og usikker i de første ordene, men det gikk over. Uansett hvor mye du har blitt støttet, hjulpet og coachet gjorde du en helt fantastisk figur – det var kun deg!
I deg og ditt fremmedartede utseende med din turban velger jeg å feste blikket på dine brune øyne, og jeg har ingen tvil – fortsetter du din politiske vei – så skriver jeg i øyeblikket til en fremtidig STATSMINISTER! Håper du har det så godt som mulig og får det bare bedre, hjertet bløder og tårer renner en stund mer her. Klem, Torunn
PS det er kart og hva har vi her som jeg ikke kan finne ut av, men for å identifisere meg selv er mitt fulle navn Torunn Fredheim Nielsen, jeg er bosatt i Nordjylland Danmark og er på fb.