Like, men samtidig veldig ulike likestillingskamper

Innlegg i debatt etter Gro Harlem Brundtland sin innledning på Utøya
Dato: 22.07.11
Tema: likestilling

Kjære Gro, Kjære Utøya,

Tusen takk for en flott innledning. Det var veldig inspirerende å høre på de erfaringene du delte med oss.

Nå er det jo sånn at jeg var tre år da du gikk av som statsminister, og jeg har gjort mange iherdige forsøk på å tenkte tilbake på da jeg var så liten, men det var ikke så lett å huske så mye. Men, jeg husker godt det foreldrene mine pleide å fortelle om deg. Det er at du var en utrolig dyktig kvinne som blant annet sørget for at pappaen min også kunne være hjemme med meg og lillesøsteren min. Det ble han veldig glad for.

I Midtøsten kjemper nå en hel generasjon for demokrati, ytringsfrihet og retten til å bestemme over egne liv. Vi ser at i mange svært konservative land går kvinner foran, særlig i Jemen. En av de fremste opposisjonsfigurene er nettopp en kvinne.

Når vi snakker om likestilling i Norge, snakker vi blant annet om likelønn og retten til heltid. Dette er helt utenkelig for mange av kvinnene i Midtøsten. De kjemper for rett til utdannelse, rett til å få sin stemme hørt og rett til de samme rettighetene som menn.

Det er den samme kampen, men på en helt annen måte likevel. Mens vi kjemper i Stortinget, kjemper de i gatene. Mens vi kjemper for likelønn, kjemper de for lønn. Mens vi kjemper for lik representasjon av begge kjønn, kjemper de i mange land for i det hele tatt bli representert.

Hva tenker du om disse like, men samtidig veldig ulike likestillingskampene?

Vist 465 ganger. Følges av 1 person.
Annonse