Ingen skal trues til taushet

Aftenposten, 07.12.11

I tiden etter 22. juli har det vært ulike debatter. Det er flott at det er takhøyde for meningsutveksling. Samtidig er det noen som ikke har klart å skille mellom person og sak. Det er veldig leit.
En som deltar i det offentlige ordskiftet må tåle å høre motsigende argumenter og forsvare sine argumenter. Det er vi alle enige om. Men, det betyr ikke at en som deltar i det offentlige ordskiftet skal hånes, sjikaneres eller trues. Det er uakseptabelt. Vi trenger felles spilleregler. Klarer man å forholde seg til noe grunnleggende, er det mulig debattere vanskelige utfordringer. Å svare et debattinnlegg i en avis med en anonym trussel har aldri vært debatt.

Det var leit da Bushra Ishaq valgte å trekke seg fra samfunnsdebatten i en periode grunnet sjikane og trusler, og det er leit at Frps stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde nå er sykmeldt grunnet det samme. Dette er kun to eksempler. Det står stor respekt av politikere, samfunnsdebattanter og andre som deltar i det offentlige ordskiftet med fullt navn, men det står ikke respekt av de menneskene som sjikanerer og truer andre til taushet.

Som deltagere i samfunnsdebatten hviler det et ansvar på oss alle. Vi er oppegående nok til å møte argumenter med argumenter. Det er vi voksne nok til. Man skal kunne debattere vanskelige saker, kunne ytre seg fritt og kritisere andres synspunkter som en er uenig i. Drapstrusler, sjikane og personangrep skal man derimot ikke kunne tolerere. Det er forkastelig. De som gjemmer seg bak skjermer og anonyme navn, må man ta et oppgjør med for å få en redelig debatt.

Jeg prøver på ingen måte å innsnevre ytringsfriheten eller holde noen utenfor, men den norske samfunnsdebatten er tjent med ulike meninger. Iblant må vi alle minne oss selv på hvilket ansvar vi har, inkludert meg, og ta det ansvaret. La spilleregelen være å møte argument med argument. Vi er ikke tjent med at noen trues eller sjikaneres til taushet. Det er ikke debatt. Det er strafferettslige brudd.

Vist 149 ganger. Følges av 1 person.
Annonse